sushi

Távol-keleti ízekre vágysz? A sushi rendelés lehet a megoldás!

A világ konyhái rengeteg izgalmat kínálnak azoknak, akik a gasztronómia szerelmesei. Ízek, színek, illatok és változatos alapanyagok egyaránt megtalálhatóak szinte minden nemzet és térség konyhájában, ám sokszor hajlamosak vagyunk a megszokás rabjaivá válni, és nehezen nyitni az újdonságok irányába. Európai étkezési kultúránkkal gyakran még a csiga fogyasztása is összeegyeztethetetlennek tűnik, pedig kontinensünkön bizony ez is a tányérra szokott kerülni. De mi a helyzet a távol-keleti ízvilággal?

Legtöbben csak a gombamód szaporodó kínai éttermekben találkozunk azokkal a fogásokkal, amelyek a tradicionális ízeket igyekeznek közelebb hozni európai ízlésvilágunkhoz. Pedig a távol-keleti konyha ennél sokkal színesebb és izgalmasabb. Elég csak kimenni egy japán vagy vietnámi piacra és máris a street food látványos különlegességeivel találkozhatunk. A tengeri állatok ezernyi válfaja készül a wok serpenyőkben és a sütőlapokon, s gyakran nehezen tudjuk elképzelni, hogy a nívós távol-keleti éttermekben ugyanezek a fogások kerülnek a tányérokra, csak kétségkívül esztétikusabb kivitelben és higiénikusabban elkészítve.

Ha különleges ízekre vágynál, amelyek a magyaros gulyástól és rántott húsoktól fényévekre vannak, akkor érdemes a japán konyhával kísérletezned. Ugyan minden Japánban használatos alapanyag, fűszer és szósz beszerezhető hazánkban is, de érdemes néha az ételrendelésen is elgondolkodni. A japán konyhára nem csak esztétikumra való fokozott odafigyelés igaz, hanem az alapanyagok körültekintő megválasztása is. Egy jó sushi elkészítése például nagymértékben múlik azon, hogy milyen rizst használsz hozzá, és persze a gyakorlat sem árt a minőségi végeredmény érdekében.

Jó hír, hogy ha Budapesten szeretnél sushit rendelni, akkor ezt akár az internet kényelmét kihasználva is megteheted. A sushi házhozszállítás megfizethető áron teszi lehetővé, hogy egy fárasztó nap után, vagy a hétvégi családi összejövetelen élvezhesd a különleges ízvilágot. Ha a társaságban vegetáriánusok is lesznek, akkor húsmentes verziót is kérhetsz, ezzel minden igénynek eleget téve. A távol-keleti konyha és főként a japán, valamint a kínai gasztronómia hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és mind többen nyitnak az efféle izgalmas kulináris élvezetek irányába.

Vélemény, hozzászólás?