gyogytorna

Gyógytorna gyakorlatok fekvő betegeknek – Hogyan segíthet?

A gyógytorna, azaz, más néven a fizioterápia az egészségünk helyreállításában és a rehabilitációban is nagy szerepet kap. Ez egy olyan terápiás módszer, amely különféle gyakorlatokat alkalmaz a mozgékonyság javítása, az általános erőnlét fenntartása érdekében. A fekvő betegek nagyon sok kihívással szembesülnek betegségük során, amely leginkább a mozgásukat érinti. A hosszabb ágynyugalom és a műtétek utáni lábadozás alatt az ízületek legyengülnek és merevvé válnak, így a gyógytorna az, amely segíthet helyreállítani az izomerőt és az egyensúlyt.

 

Mi jellemzi még a gyógytornát?

A torna során alkalmazott gyakorlatok igen sokfélék, így lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy személyre szabott torna tervet dolgozzanak ki bárki számára. A gyakorlatok közé tartozik a nyújtás, az izomerősítés, a stabilizációt és az egyensúlyt javító gyakorlatok is. A speciális mozdulatok nem csak az izmokat célozzák, hanem segíthetnek a vérkeringés javításában és az általános állapot javításában is.A gyakorlatokról bővebben

Az izomerősítő gyakorlatoknak hatalmas szerep jut, hiszen ez segíthet fenntartani, illetve helyreállítani az izomtónust, amely kárt szenvedett. Lábemelésekkel, karizomgyakorlatokkal, hasizomgyakorlatokkal segíthetünk az ágyban való mozgékonyság javításában. A nyújtógyakorlatok segítenek a testmozgás helyreállításában hiszen célzottan kezelik az izmokat, az ízületeket, így csökkentik azok merevségét és fájdalmát. A nyújtás emellett az izmok rugalmasságát megőrzi és segít a feszültségek oldásában. Az egyensúlyjavító és stabilizációs gyakorlatok a testtartásban és az egyensúly fenntartásában kapnak szerepet. Izomösszehúzó feladatok, koordinációs gyakorlatok vagy esetleg a labdával való egyensúlyozás vár majd a betegekre. Mivel a torna mindig adott egyénre szabott, ezért csak képzett szakember végezheti el a feladatsor összeállítását és a torna alatti felügyeletet is.  A www.gyogytornaszom.hu weboldalon még bővebben olvashatsz a fizioterápia kezelések menetéről.

 

Ma már új technikák is léteznek

Ilyen például a Fascia terápia, azaz az FDM kezelés, amely csillapítja a fájdalmat és kezeli a kiváltó okokat. Az úgynevezett fascia a teljes testünket behálózza, így a kötőszövetekre kifejtett fogásokkal egyéb szövettípusokon is segíteni tudnak. Ilyen lehet a csont, az ízület vagy az egyes szervek. Ezzel a terápiával a kötőszövet beszűkülés is könnyedén feloldható. Az FDM egy komplett látásmódot takar, amelynek részét képezi a megfigyelés és a felmérés is.

A köpölyözés során harang formájú eszközökkel a bőrön vákuumot képeznek, amely így masszázsként is funkcionálhat. A kezelések lazítják a szöveteket és segítenek a különféle letapadások gyors feloldásában. Ezt a módszert a hegek kezelésénél is gyakorta alkalmazzák.

A kinesio tapeing technika a tehermentesítésnél és a fájdalom csökkentésénél lehet hatásos módszer. A mechanikus módszer támogatja a saját szervezetünk öngyógyító mechanizmusát. A speciális tapasz jelzéseket küld a testnek úgy, hogy aktiválja a reflexköröket és így beindul a gyógyulási folyamat. Nyirokkeringés javításra, izomfunkciók támogatására és fájdalomcsillapításra is alkalmazzák.