Vannak, akik végre tesznek valamit!

Véleményem szerint csodás dolog az emberiség technológiai fejlődésének hatalmas ütemű megvalósulása. Technikai vívmányaink, melyek kényelmünket, egészségünket és jobb életminőségünket biztosítják, egyre inkább nélkülözhetetlenné válnak mindennapaink során. Ám sokan nem gondolnak arra, hogy mindennek ára van. Nem elég csak élvezni az életet, a kényelemért, a javak felhalmozásáért valakinek vagy valaminek fizetnie kell.  ezt leginkább bolygónk teszi meg. Csodás fejlesztésekkel és találmányokkal van tele világunk, amiért valóban büszke lehet magára az emberiség, de ki gondol a növényekre és az állatokra? Hiszen nem csak egyedül mi, emberek, élünk ezen a bolygón. Az ő kényelmük, egészségük, javaik kit érdekel?

Szerencsére egyre többen kapják fel a fejüket ezen problémakör kapcsán és igyekeznek valamit, bármit, tenni élővilágunk érdekében. A civaqua projekt megalkotói is közéjük tartoznak. És ahogy szokás mondani, a sok kicsi sokra megy. Legalábbis ebben reménykedünk.

 

A civaqua kereti között Debrecen és annak környékén tapasztalható vízhiány pótlásáért igyekeznek tenni. A térség vízállománya egyre csak apad, emiatt számtalan őshonos növény és állatfaj tűnik el évről évre. A civaqua kigondolói szeretnének megoldást találni  a Hajdúsági löszhát öntözésfejlesztésére, valamint a Nagyerdő, illetve az erdőspusztai tavak vízpótlásának megoldását is magukra vállalták. Mindehhez tizenhat millió forintot tudtak összegyűjteni nagyrészt befektetők segítségével.

A civaqua első lépései között szerepel egy napelem telep kiépítése, mely a Keleti főcsatorna közvetlen közelébe telepített szivattyúrendszert fogja működtetni. A szivattyúrendszer célja pedig az lesz, hogy a Tisza vizét elvezessék a Tócó érhez, melynek vízszintje évről évre jelentősen csökken. Az éltető víz eljutását egy egyméteres átmérőjű csővezeték fogja biztosítani, ami másodpercenként 1,2 köbméter víz szállítására lesz alkalmas. A civaqua tervei megvalósulnak pár éven belül és példaértékkel bírnak mások számára is. Sose késő valamit jót tenni!