Egyéni vállalkozó vagy? Ezek a kalkulátorok hasznodra válhatnak

Szeretünk vállalkozni: leginkább alanyi adómentes KATA formában, mert így minden olyan egyszerű, igaz? Persze csak papíron van ez így. A gyakorlatban előfordulnak helyzetek, amikor vakarjuk a fejünket. Egyes kérdésekben segítségül érdemes hívni egy könyvelőt, de az is lehet, hogy egy online kalkulátor válaszolja majd meg a kérdésünket. Ebben a cikkben a kalkulátorokra fókuszálunk: ajánlunk néhány ingyenesen elérhető, online megoldást, kifejezetten egyéni vállalkozóknak.

Tevékenység / TEÁOR kalkulátor

Ha vállalkozás indítása előtt állsz, ki kell jelölnöd azokat a tevékenységi köröket, amit végezni fogsz. Erre a TEÁOR listája lesz segítségedre. Ügyelned kell arra, hogy ne végezz olyasmit, amit nem jelentettél be. Szerencsére az üzleti tevékenység előrehaladtával további tevékenységek is könnyedén hozzávehetők a meglévő profilhoz, így a vállalkozásod tevékenységlistája idővel bővülhet.

Arra is fektess hangsúlyt, hogy utánanézel: az adott tevékenység igényel-e speciális végzettséget vagy engedélyt (példa: nemesfém ékszerek készítése).

NAV weboldalán pedig bármely vállalkozásról vagy cégről lekérdezheted, hogy hivatalosan milyen tevékenységre vannak bejelentve, az azonosítószámuk (cégjegyzékszám vagy egyéni vállalkozói regisztrációs szám) megadásával. Eredményül a TEÁOR kódokat kapod. Egy TEÁOR kód ismeretében pedig könnyedén visszaellenőrizheted, hogy az melyik tevékenységet jelenti.

Kisvállalkozó adókalkulátor

A Menedzsment Fórumon közzétett praktikus kalkulátor abban az esetben lesz életmentő számodra, ha még nem tudod, milyen vállalkozási formában kezdd meg a tevékenységedet. Melyik adózási formával jársz a legjobban 2021-ben? Erre a kérdésre ad választ a kalkulátor, miután megadtad az árbevételre, költségekre, bérekre vonatkozó információkat.

A kalkulátor működésének megértéséhez ajánljuk a Mozaik Könyvelőiroda hasznos cikkét is, amelyben az egyéni vállalkozások adózási formáit mutatják be.

KATA kalkulátor

Mennyit adózol, ha KATÁ-s vagy? Ezt derítheted ki a KATA kalkulátorral, a bevételeidre, költségeidre és az alkalmazottakra vonatkozó számadatok megadásával. A kalkulátor segítségedre lesz a leendő adóid kiszámításában, így akár üzleti terv készítéséhez is kiváló.

KIVA kalkulátor

2021-től csökkent a KIVA-kulcs mértéke, illetve a KIVA belépési és kilépési értékhatára. Hogy ne vessz el a sok írásos információ között, e kalkulátor segítségével feketén-fehéren látni fogod, mennyi adót kellene fizetned, ha a kisvállalati adót (KIVA) választod.

Hasonló, de excel-formátumú kalkulátort biztosít a Pénzügyminisztérium is: iránymutatásuk szerint ugyanis a foglalkoztatottakkal rendelkező cégek 70-80%-ka jobban járna a KIVA választásával, továbbá felhívják a figyelmet a KIVA újbóli csökkenésére (12%-ról 11%-ra csökken). Azt javasolják továbbá, hogy minden olyan cégnek érdemes a kalkulátort használni, amelynek bértömege nagyobb a nyereségnél, vagy amelyik növekedésre fordítja vissza a nyereségét. A kalkulátor a Pénzügyminisztérium honlapján érhető el.

Online számlázóprogramok és kalkulátorok

Ha már vállalkozol, és számlákat állítasz ki, akkor az online számlázóprogramok lesznek nagy segítségedre – beépített KATA keret-kalkulátoraik folyamatosan tájékoztatnak arról, hogy állsz, mennyire közelítetted meg a bevételi plafont.

Ilyen rendszer működik például a Számlázz.hu számlázóprogramban is, AutoKATA néven. Ez a “virtuális asszisztens” elég intelligens ahhoz, hogy ne számítsa fel azokat a számlákat, amelyek nem növelik az alanyi adómentes bevételedet (pl. ha külföldi adóalany felé nyújtasz szolgáltatást). De ez csak egy a sokféle szabályozásból, a megoldás lefedi az összes variációt, így ideális KATÁ-sok számára – bővebben róla itt olvashatsz.

Amikor a kalkulátor nem elég

A kalkulátorok tényleg nagyban megkönnyítik a döntéshozatalt, de természetesen nem válaszolnak meg minden kérdést. Ha alaposabban át szeretnéd látni a leendő vagy meglévő vállakozásodra vonatkozó kérdéseket, érdemes lehet egy könyvelőt is felkeresned. A Mozaik Könyvelőiroda például nagy tapasztalattal rendelkezik hasonló témájú tanácsadásban; már számtalan vállalkozót és céget indítottak el, alaposan átgondolt célkitűzést követően.