Pubba járni jó móka – de csak alkoholproblémák nélkül

Ti hogy álltok a pubokkal?

Lehet őket szeretni, utálni, de én borzasztóan szeretem őket a magam részéről, főleg az egy-két, fő törzshelyemet… nincs is jobb érzés annál, mint mikor kötetlenül, nyugodtan beülünk egy kicsit iszogatni a barátaimmal. A pubokra jellemző, hogy megvan a maguk törzsközönsége és vendégköre, akik rendszerint ugyanazokban az időpontokban jelennek meg; gyakran már feltűnik az is, ha valaki hiányzik egy másik társaságból, vagy éppen új arcok jelennek meg. Persze nem azt akarom mondani ezzel, hogy olyan nagyon zárt világ lenne, de optimális esetben amolyan „mindenki ismer mindenkit”-helyek a pubok. Sőt mi több, szuper új barátságokat is lehet kötni, ahogy velünk is történt: baráti társaságunk csökkent a sok-sok év folyamán, de ezzel együtt csatlakoztak hozzánk újak is a törzshelyeinkről, tehát szuper közösségi terek is.

Persze sajnos nem mindig minden ilyen egyszerű, hiszen a puboktól függetlenül is vannak emberek, akik valamilyen oknál fogva hajlamosan nagyon könnyen rászokni az italra – ők gyakran speciális ellátást igényelnek addiktológus személyében, mint például a Felépülőknél.

Most talán kicsit furcsállhatod, de igenis hatalmas szükség van az addiktológus szakemberek munkájára. Ők azok, akik a különböző szenvedélybetegekkel foglalkoznak és nagy szerepük van abban, hogy a beteg minél gyorsabban és hatékonyan leszokjon az addikciót, azaz a függőséget okozó szerről. Függőséget elképesztően sok dolog okozhat: érzelmek, tárgyak, cselekvések, például a körömrágás… de a legismertebb függőséget okozó dolgok talán az alkohol, a drog és a cigaretta. Legutóbbival általában nem szoktak addiktológushoz fordulni, csak vagy sikerül, vagy nem a leszokás, hiszen azért a cigaretta rendszerint nem okoz bódult állapotot, habár a környezetben lévő emberekre is káros hatást gyakorol.

Ezzel szemben például az alkoholt ugyan nem lélegzi be az alkoholista környezete, de krónikus alkoholizmus esetén ugyanúgy megsínylik ezt a függőséget mások is, sőt a beteg élete is rámehet, egészen a teljes összeomlásig. Nagyon fontos, hogy ez időben fel legyen ismerve, hiszen minél hamarabb megtörténik, annál könnyebb ebből kilábalni – viszont már csak azért is fontos a hozzáértő addiktológus jelenléte, mert sajnos sok esetben nagyon könnyű vissza is esni. Kóros, súlyos állapot esetén, amennyiben a beteg is felismerte a kezelés szükségességét, de úgy érzi, hogy komplex és összetett segítségre van szüksége, én mindenképpen a Felépülők addiktológus csoportját. Itt egy nagyon komolyan, komplexen összeállított, négyhetes elvonókúrán vehetnek részt a betegek egy családias közegben, vidéken, távol minden zavaró tényezőtől – de közel a specialistákhoz, hiszen 24 órás felügyelet alatt állnak.

A gyógyulás során előadásokon is részt vehetnek, rendelkeznek sportolási, kikapcsolódási lehetőségekkel, de már az is sokat számít, hogy sorstársak között vannak, hiszen ők is folyamatos erőt és motivációt adhatnak egymásnak. A Felépülők páratlan lehetőséget adnak az alkoholfüggőségből való gyógyulásra, amennyiben valaki megteheti, mindenképpen érdemes élni ezzel az eséllyel – hiszen később beláthatatlan következményei lehetnek egy elhanyagolt függőségnek.