Oolong a hosszabb estékre

Az Oolong tea a világ teatermesztésének 2%-át teszi ki. Érdemes felfedezni ezt az ízletes teát, ami a fekete és zöld tea tulajdonságait ötvözi és számos, az egészségre jótékony hatással bíró attribútummal rendelkezik.

Mi is az az Oolong?

Az Oolong tea egy hagyományos kínai tea, amit mint minden más teát, a Camellia sinensis növény leveleiből készítenek. A különbség ismét az eljárásban keresendő. Minden tealevél tartalmaz bizonyos enzimeket, amik az oxidáció nevezetű kémiai folyamat kialakulásáért felelősek. Oxidáció hatására a zöld levelek sötét, szinte fekete színűvé változnak át. A zöld tea nem sok oxidációnak van kitéve, míg a fekete épp ellenkezőleg. Az Oolong valahol a kettő között szerepel és részben oxidálódott, színe gyártótól függően lehet zöld vagy sötét barna.

Az Oolong gyorsítja az emésztést, csökkenti a stresszt és segít a jó közérzet megtartásában minden nap. Az egészségre gyakorolt igen kedvező hatása magas vitamin-, és ásványianyag-tartalmának köszönhető. Egy csésze Oolongban található magnézium, kálium, fluorid, szódium és koffein is. Az Oolong tea teanint tartalmaz, ami egy, a tea nyugtató hatásáért felelős aminosav.

Az Oolong egészségügyi hatásai

 

1) Segítséget nyújt a cukorbetegség megelőzésében

Azok a polifenol néven ismert antioxidánsok, amik a teában találhatóak, segítenek a vér vércukor szintjének és inzulin szintjének a csökkentésében, az inzulin érzékenységet viszont növelik. A tea rendszeres fogyasztása kordában tartja a vércukorszintet és így kisebb eséllyel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség.

 

2) Az Oolong tea sokat tehet a szív egészségéért

A tea mindennapos fogyasztásával a szív egészsége is javulhat a benne található antioxidánsoknak köszönhetően. A rendszeres teafogyasztók vérnyomása alacsonyabb, csak úgy, mint a vér koleszterin szintje, ami a szívbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenti. Ez különösképpen igaz az Oolong teára. Egy dologra azonban figyelni kell: az Oolong koffeint tartalmaz, ami kis mértékben megemelheti a vérnyomást egyes esetekben. Ez a koffeinmennyiség azonban körül-belül a negyede egy csésze kávéban található koffeinéhez képest.

 

3) Az Oolong tea társ a súlyvesztésben

Az Oolong tea polifenoljai felgyorsítják az emésztést és csökkentik azt a zsírmennyiséget, amit a test az ételből felszív. A polifenolok ezen kívül még mást is tesznek: aktiválják azokat az enzimeket, amelyek a test zsírtartalékainak  a lebontásáért felelősek. Az Oolong tea rendszeres fogyasztása 2.9–3.4%-kal több kalória elégetését támogatja. A polifenolok és a koffein együttesen felelősek ezért a hatásért, és ez a két tényező gyorsabb súlyvesztést eredményez.

 

4) Az Oolong tea fejleszti az agyat

Az Oolong szerepet játszhat olyan, az agyi tevékenységekkel és memóriával kapcsolatos betegségek megelőzésében, mint a rettegett Alzheimer kór.

Először is a koffein dopamint és noradrenalint szabadít fel, ami két olyan közvetítő anyag a test és az agy között, ami a hangulatért, a fókuszért és az agy megfelelő működéséért felelős.

A teanin segít növelni a koncentrációs képességet és csökkenti az idegességet, a feszültséget. A polifenolok is bírnak nyugtató hatással, ami a bevitelt követően két órával jelentkezik.

 

 

 

5) Az Oolong megvéd bizonyos fajta rákbetegségektől

Az Oolong teában található antioxidánsok megelőzhetik azt a fajta sejtmutációt, ami rákos megbetegedéshez vezethet. A teában lévő polifenolok szintén csökkentik a rákos sejtek osztódását. Az Oolong tea fogyasztóinál kisebb valószínűséggel alakul ki szájrák, tüdőrák, májrák, nyelőcsőrák, hasnyálmirigyrák és kolorektális rák. Ezek a hatások a zöld teára fokozottan jellemzők.

+1) Az Oolong tea növeli a fogak és a csontok egészségét

A fekete, zöld és Oolong tea rendszeres fogyasztói magasabb csontsűrűséggel rendelkeznek, mint társaik. A magasabb csontsűrűség csökkentheti a csonttörés veszélyét. Az Oolong tea gazdag fluorid-forrás, ami erősíti a fogzománcot.

Összegzés

A földes ízű, mégis könnyed Oolong teát számos, az egészségre gyakorolt hatása miatt is érdemes fogyasztani. Hasznossága mellett élvezeti értéke is kiemelkedő, hangulatában kitűnően illik hideg őszi estékhez, ahogy az ablakból figyeljük az évszak változását.