Mi az az ipari szervó motor? Tisztázzuk!

Tudtad, hogy a szervó motor, vagy rövidítve szervó a latin servusból származik, ami azt jelenti, hogy szolga? Az ipari szervó motor hosszú utat járt be a történelemben az első motorok feltalálásától napjainkig. Sokan nem is sejtik, hogy manapság mennyi felhasználási területe van a szervó motornak és hogy a modern gyártóipar szinte elképzelhetetlen nélküle. De mi is pontosan az ipari szervó motor? Hogyan működik? Milyen területeken használják és milyen előnyei vannak? Alábbi cikkünkből minden kérdésre választ kaphatsz.

Mi az a szervó motor és hogyan működik?

szervó motor manapság már széles körben elterjedt szerkezet, amelyet főként szabályozó és vezérlő rendszerekben alkalmaznak, pozicionálási célból. Egy forgó vagy lineáris aktuátorról van szó, amely lehetővé teszi a szög- vagy lineáris helyzet, a sebesség és a gyorsulás pontos szabályozását.

A modern ipari szervó motorok fő  jellemzői:

 • zárt hurkú vezérlés
 • nagy indítónyomaték
 • széles fordulatszám tartomány
 • lineáris mozgás esetén széles sebesség tartomány
 • remek fordulatszám-nyomaték jelleggörbe
 • nagy gyorsulás
 • gyors forgásirány váltás
 • egy adott pozícióba való pontos beállás

Fontos, hogy a szervó motor nem egy külön kategória a villanymotorok mellett. A szervó motor is villanymotor, azonban számos előnnyel rendelkezik a klasszikus villanymotorokhoz képest.

Milyen területeken használják?

A szervó motorok manapság már számtalan iparágban alapvető berendezésnek számítanak, sőt, a mindennapi életünkben is jelen vannak. Általánosságban elmondható, hogy a motorok felé támasztott fő igény, hogy nagy számú előre definiált mozdulatot hajtsanak végre a lehető legprecízebben kivitelezve.

Íme néhány, a leggyakoribb használati területei közül:

Nyomdaipar

A nyomdaiparban már régóta nagy hasznát veszik, mind a nyomtatófejek, mind pedig a papír pontos pozícionálásáról a szervó motor gondoskodik ugyanis. Gyakorlatilag a motornak köszönhető, hogy a nyomtatásban megjelent szöveg és grafika precízen, az előre megtervezett helyükre kerülnek.

Textilipar

A textilek ipari gyártása is hatalmas fejlődésen ment keresztül a szervó motoroknak köszönhetően. A gyártás szinte teljes folyamatában részt vesznek ezek a motorok és a ruhák készítése mellett a háztartási és bútor textilek gyártásáig, mindenhol alkalmazzák őket.

Automatizált gyártósorok

Valószínűleg ez az a felhasználási terület, ami leginkább előre lendítette a szervó motorok fejlődését majd felhasználását. A technológia fejlődésével és a gyártósorok modernizációjával együtt megjelentek ugyanis olyan igények, amelyeket a klasszikus villanymotorok már nem tudtak kiszolgálni. A robotkarok működéséhez például elengedhetetlen a szervó motor által biztosított mechanizmus és precízió.

Szervó motor a háztartásokban

Gondolkodtál már rajta, hogy mi mozgatja a távirányítós kisautókat, a CD lejátszók tálcáját, a fényképező gépek optikáját vagy a modern autók sebességvezérlését? Igen, jól sejted, ezek mind-mind szervó motorral működnek.

Milyen előnyei vannak a szervó motor használatának?

A szervó motor legnagyobb előnye a hagyományos villanymotorokhoz képest a pontos szögelfordulási képesség. Az automatizált gyártósoroknál például – ahol az akár 5000 fordulat/perc sebességet is meghaladja a működés, – elengedhetetlen a gyors és precíz szögelfordulás. A szervó motor további előnyei:

 • Kiválóan alkalmas változó terhelésű alkalmazásokhoz
 • Kis méret, nagy kimeneti teljesítmény
 • Jobb nyomaték nagyobb fordulatszámon
 • Csendes működés
 • Rendkívül megbízható
 • Magas nyomaték/tehetetlenség arány
 • Nagy sebességű teljesítmény

A technológia fejlődésével természetesen a szervó motorok és ezzel tulajdonságaik is folyamatosan változnak és modernizálódnak.

Összefoglalás

A szervó motorok számtalan iparágban nyújtanak gyors és precíz megoldást a gyártósorokon. Az ipari felhasználás mellett pedig megkönnyítik mindennapjainkat a háztartásainkban és autóvezetés közben is. Bízunk benne, hogy fenti cikkünk segített abban, hogy jobban megértsd az ipari szervó motor működését és megismerd felhasználási területeit.