audio dac

Javítja a hangminőséget az audio DAC

A legtöbb laptop és asztali PC hangkártyája nem garantálja az elvárt hangminőséget. A külső hangkártya szerepét betöltő audio DAC ezért is lehet egy remek választás azoknak, akik nem érik be az átlagon aluli színvonallal. Melyiket érdemes választani? Jó választás lehet a legdrágább audio DAC?

A szakemberek szerint itt is igaz az, hogy minél drágább az adott tartozék, annál jobb lesz a minőség, köszönhetően a profibb chip készletnek. De nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy a digitális jelátvitel sajnos sok hibalehetőséget vonhat maga után. Gondolni kell itt főleg a digitális jelkésésből eredő torzításra, amit szaknyelven jitter-nek neveznek.

Egy profibb audio DAC képes igazán hatékonyan csökkenteni a jitter mennyiségét. A fejlettebb típusok nemcsak szabványos PCM, hanem akár DSD digitális jelet vagy MQA folyamot is képesek natívan feldolgozni. Milyenek mostanság az audio DAC árak?

Ugye az, hogy mennyit fizet egy termékért a vevő, nagymértékben függ annak a fizikai megépítettségtől: a készülékház méretétől, alapanyagától, hogy tartalmaz-e potmétert, illetve milyen minőségű és hány darab csatlakozó került a házra. Mielőtt valaki megrendelné a kelléket, jól teszi, ha alaposan végig gondolja, hogy milyen tartozékokat szeretne csatlakoztatni a konverterre.

Csak a drága hangfal aljzat jöhet szóba? Nem mindig

Vannak persze olyan audio tartozékok, ahol nem mindig a magas ár a döntő. Nem kötelező tehát a méregdrága hangfal aljzat mellett dönteni annak érdekében, hogy a várt hatás adott legyen. Nyilván olyan elemekről van szó, ahol a tartósság nagyon fontos. A kacsa-audio.hu kínálatában már az olcsóbb típusok is hosszú évekre biztonságos összekötést biztosítanak.

Mindig megéri olyan hangfal aljzat mellett dönteni, ami garantáltan kompatibilis az adott audio rendszerrel, berendezéssel. Arra is figyelni kell, hogy forrasztós szerelésű vagy épp csavaros hangfal aljzat fajtát akar a vásárló alkalmazni. Az előbbi a legtöbb esetben drágább, azonban forrasztásra már biztosan nem lesz szükség.