gázterv

Kell a gázterv! Kire lehet számítani?

A gázrendszer megtervezése előtt tisztázni kell néhány dolgot. Mit is jelent pontosan a gázterv és ki készítheti ezt el? Az utóbbi időben igen sokat változtak az erre szabályok és előírások, ezért fontos kitérni a témára. Ha valaki változtatni akar a hálózaton, vagy elbontani, esetleg bővíteni szeretne és készülékcserére is számítani kell, akkor bizony elengedhetetlen a megfelelő gázterv.

Ami az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki végezheti el a tervezést? Csak egy Magyar Mérnöki Kamaránál G jelű tervezői jogosultsággal rendelkező épületgépész tervezőre lehet számítani ekkor. Ha pedig kész a gázterv, akkor szintén ez a szakember tudja jóváhagyni az egészet, együttműködve az illetékes földgáz szolgáltatóval, a hálózat üzemeltetővel.

Ha az átalakítás során a meglévő mérőóra mérete egy kicsit sem változik, akkor a tervezőnek nem kell jóváhagyni a tervet, hiszen a saját hatáskörében intézkedhet a gáz MEO. De pontosan mi a gázterv?

Igazából a gázterv nem más, mint egy tervezői nyilatkozat arról, hogy a betervezett műszaki megoldás megfelel a vonatkozó jogszabályoknak és hatósági előírásoknak, illetve maximálisan összhangban van az egészség, biztonság, környezet, kulturális örökség és tulajdon védelmének az elvárásaival. Mindez kitér még arra is, hogy milyen műszaki irányelveket, szabványokat alkalmazott a szakember.

Mindig és mindenben segít a nonstop gázszerelő

Gyakran a legváratlanabb időpontokban és helyzetekben mondja fel a szolgálatot a gázfűtési rendszer, hibásodik meg a kazán, dugul el a hőleadó egység vagy kezdődik a szivárgás. Érthető, hogy ekkor a nonstop gázszerelő az egyetlen személy, akire számítani lehet, aki mindig, minden helyzetben rendelkezésre áll.

Ahogy a név is mutatja, az év minden napján és minden órájában azon dolgozik a mester, hogy minél hamarabb helyszínre érkezzen és elhárítsa a gondot. A nonstop gázszerelő vállalja a kazán, bojler és gáztűzhely karbantartását és javítását. Ha valaki a Zóna Gáz csapatát választja, akkor Budapesten és Pest megye egész területén örülhet a villámgyors kiszállásnak. A nonstop gázszerelő tapasztalatát igazolja, hogy több évtizede dolgozik már ezen a területen.