Hogy miért érdemes e-cigarettára váltani dohányzás helyett – most elmondjuk!

Ha szeretnél leszokni a dohányzásról, de nem megy, érdemes lenne kipróbálnod az e-cigarettát. Az e-cigaretta a dohányzást kiváltó eddigi leghatékonyabb alternatíva, ez a termék valóban segít a leszokásban. A leszokni vágyó dohányosok 70%-a azonnal abbahagyja a dohányzást, ha azt e-cigarettával helyettesíti. Hogy miért is? Kimutatták, hogy pszihológiailag a dohányzás utánzása jobban támogat a leszokásban, mint a rágógumi vagy a tapasz, ezért az e-cigaretta kifejezetten ajánlott a dohányzásról való leszoktatásban.

Dohányzás esetén a megemelkedett rákrizikó és más betegségek (pl. hörghurut és tüdőtágulat) fő oka a dohányfüstben lévő nagy mennyiségű károsító anyag, mely a dohány és a cigarettapapír égése során képződik. A dohányfüst gázfázisában több mint 500 kémiai anyagot azonosítottak, a részecskefázisában több mint 4000-et, ebből 69 ismert rákkeltő és sok toxikus, nagyon reaktív anyag. Ellenben, az e-cigaretta a nikotinoldatot elektrotermikusan párologtatja, égés nélkül, az így inhalált gőz nem tartalmaz se kátrányt, se kondenzátumot vagy szénmonoxidot. Eltekintve a nikotintartalomtól, az e-cigaretta toxikológiailag ártalmatlan.

Aki e-cigarettát használ, az semmiféle egészségre káros passzív dohányzással nem szennyezi környezetét. Nemcsak, hogy az e-cigaretta használata során nem keletkeznek káros anyagok, de gőze passzív belégzése sem jár semmiféle egészségügyi kockázattal. A piacon vannak nikotin tartalmú és nikotinmentes e-cigaretták is. Mint a többi nikotinpótló készítmény esetében, az elektromos cigaretta toxicitása is csupán a nikotin hatásaira korlátozódik.  Az e-cigaretta patronja utántölthető az e-liquiddel, amely egyáltalán nem veszélyes anyag. A legerősebb utántöltő folyadékok is csupán 24 mg/ml nikotint tartalmaznak, ami jóval kevesebb, mint a hagyományos cigarettában található nikotin tartalom. Mindenesetre a termék, mint minden nikotintartalmú készítmény, ellenjavallt fiatalkorú, terhesség, nem dohányzók és kardiovaszkuláris betegség esetén.

Vélemény, hozzászólás?