klíma karbantartás

A rendszeres klíma karbantartás fontossága

Akik klímát használnak, azok általában tisztában vannak vele, hogy mennyire fontos a berendezések rendszeres karbantartása, tisztítása. Nemcsak a kiterjesztett garancia miatt ajánlott évente egyszer a klíma karbantartás, hanem az egészségünk védelme és nem utolsó sorban a készülék hosszabb, gazdaságosabb működése szempontjából is.

Egy szennyezett hőcserélő sokkal gyengébb hatásfok mellett képes leadni a hőt, míg egy koszos ventilátor kevésbé tudja a légtérbe juttatni a megfelelő mennyiségű és minőségű levegőt. A klíma belsejében láthatatlanul elszaporodó baktériumok, gombák a levegőbe jutva komoly megbetegedéseket okozhatnak, különösen gyerekek, idősek és légzőszervi betegségben szenvedők esetében.

Ezért is elengedhetetlen a szakember által végzett klíma karbantartás során a beltéri egység gomba és baktérium mentesítése megfelelő fertőtlenítőszerrel, a kültéri egység és a légszűrők tisztítása és a készülék komplett elektromos egységeinek átvizsgálása, beszabályozása. Az így karbantartott klímák garantáltan egészséges környezetet és energiatakarékos működést biztosítanak a használóiknak.

A modern split klímák előnyei

Manapság rengeteg típusú klímaberendezés megtalálható a piacon, ezért nem árt tisztába lenni a készülékek közötti különbségek jelentőségével. A csoport főszereplői a kompakt légkondik és a split klímák. Az előbbieknél egy berendezésen belül található minden egység és elem.

Az utóbbiak azonban beltéri és kültéri egységre vannak felosztva, amiket hőszigetelt rézcső köt össze. Óriási előnyük, hogy a kompresszor és a kondenzátor a kültéri egységben kap helyet, így a split klímák esetében nincs épületen belüli zajforrás. A modern, gazdaságos megoldás az inverteres klímák használata, amik akár 30-40%-os energia megtakarítást is eredményezhetnek.

Ez a dinamikus szabályzórendszernek köszönhető, amely a készülékek ki- és bekapcsolása helyett, a viszonyoknak megfelelő teljesítmény leadásával változtatja az adott tér hőmérsékletét. A split klímák sorába tartozó berendezések nagy hőmérsékleti tartományban képesek üzemelni.