cserépkályha kandalló

Cserépkályha kandalló a hagyományok tisztelőinek

Ki ne tudná felidézni a polgári lakások klasszikus bútorainak eleganciáját? Ha ehhez még társul egy gyönyörű cserépkályha kandalló, nemcsak a stílust határoztuk meg igen karakteresen, hanem bizony a fűtésszámlát is jócskán csökkentettük. A cserépkályháknak gazdag és nagy múltra visszatekintő történelme van a magyar hagyományokban, ezért megidézni ezt a mai időkben mindig a nemzeti örökség egy morzsájának átörökítéseként foghatjuk fel. Ez nemes dolog!

Mindemellett, a mai cserépkályha kandallók már továbbgondolt változatok, amelyek lépést tartanak a mai kor szellemiségével. Az egyik legkeresettebb fajtájuk a kínálatunkban is kapható légfűtéses kivitel. Emlegetik még fűtőkandalló, csempekandalló néven is. Ezek a cserépkályha kandallók már nem a felületükön keresztül adják le a hőt. Az elegáns kerámia csak külső burkolat, amibe légcsatornákat építenek be, a kandalló betét pedig ezeken keresztül áramoltatja a hőt. Kiegészítő fűtésként minden nagyobb szerelés, átépítés és más macera nélkül telepíthető, majd azonnal üzembe helyezhető.

A vízteres kandalló előnyeiről

A kandallók manapság reneszánszukat élik, hiszen a tűz ősi varázsát és melegét látványban is megjelenítik, még inkább felerősítve a hőérzetet. Vízteres kandalló alkalmazásakor pedig az egész ház fűtésrendszerét megoldottuk. Ezt a típust ugyanis kifejezetten javasolják, ha a fűtésrendszerre szeretnénk kapcsolni a kandallót. Azon az egyszerű alapelven működik, hogy a segítségével megpróbálják racionálisabban felhasználni a hőt. A vízteres kandalló szerkezetileg annyiban különbözik a hagyományos társaitól, hogy a tűzteret csövekkel veszik körül.

Egyetlen hátránya a viszonylag nagy helyigény, amivel számolni kell a csövek kiépítésekor. Továbbá, pontos előzetes tervezés esetén érdemes ebben a típusban gondolkodni, ugyanis utólagos beépítése nagyon körülményes. Viszont egy vízteres kandalló remekül megállja a helyét, mint a központi fűtésrendszer kazánja, így is kell rá gondolni, amikor a kiépítési költségekkel számolunk. Amit kapunk, az sokkal több, hiszen nem egy technikai helyiségbe száműzött berendezésről, hanem valódi látványelemről van szó.