A munkavédelem alapvető kelléke – a munkavédelmi sisak

Munkavédelmi sisak használatával meg lehet védeni a fejet bizonyos sérülésektől. A fej az emberi test legfontosabb testrésze. A munkavédelmi sisak célja a felülről érkező behatások elleni védelem. Ezek lehetnek leeső cserepek, betondarabok, vagy akár az emberre lógó villanyvezetékek. A sisak egy rendkívül széles körben használt eszköz. A motorosok bukósisakjával már mindenki találkozott. Ezek a sisakok az esés energiáját hivatottak felfogni, és eloszlatni. A sisak ezen kívül gyakran megvédi a motorost akkor is, ha az autó alá esik.

Leggyakrabban a vékony műanyag sisakokkal találkozhatunk. A vékony munkavédelmi sisak célja nem az, hogy a fejet a komoly sérülésektől megvédjék. Ezek csak azt segítik elő, hogy az apró tárgyak, vízcseppek ne szennyezzék be a viselő fejét. Ezekre tetőn dolgozó munkásoknak, építőipari dolgozóknak lehet szüksége. Nagy tégladarabok ellen ugyan nem jó, de lepotyogó kavicsok, a kosz és mocsok ellen tökéletesen megfelelnek. Előnyük, hogy fejlámpát is lehet rájuk rögzíteni.

Az ipari védősisakok a műanyag munkavédelmi sisakok következő szintjét képviselik. Ez a munkavédelmi sisak nagyobb felületen védi a fejet, és az arcot is védi. Ezt egy, az arc elé helyezett műanyag plexiréteggel érik el. Ezek a sisakok védenek a szikrák ellen, és megakadályozzák a kisebb szilánkok arcra, szembe jutását. Az ilyen plexi néhány Joule energiával érkező tárgyat képes felfogni károsodás nélkül. Az ipari védősisakok hasznosak akkor, ha valaki fémmegmunkáló, faipari, vagy marógépek közelében dolgozik.

A sisakot használat előtt érdemes rögzíteni a rugalmas pántjával a nyak alatt. A helytelenül rögzített sisak leeshet, ezáltal nem tudja a védelmi feladatát ellátni. A rugalmas pántot annyira erősen kell meghúzni, hogy még nem okoz fájdalmas érzést, de a sisakot már erősen húzza a fejhez.