A kurkuma természetes ízületvédő használatának előnyei

Számos alkalommal lehet hallani, hogy bizonyos betegségek esetében a gyógynövények fogyasztása előnyösebb olyan szempontból, hogy nincs semmilyen mellékhatása, így jóval egészségesebb a használata. Ma már köztudott, hogy a kurkuma természetes ízületvédő, ezért nagyon sokan, akik ilyen jellegű problémákkal küzdenek, rendszeresen fogyasztják ezt a növényt, amely Indiából származik. Ott fűszerként használják és az indiai konyha terjedésének köszönheti azt, hogy szinte az egész világon ismerté vált. A kurkuma természetes ízületvédő és egyéb gyógyhatását egy megfigyelés alapján kezdték kutatni. Eszerint az indiai társadalomban, ahol rendszeresen fogyasztják ezt a fűszernövényt, sokkal kevesebb az emésztőrendszeri megbetegedés, mint a nyugaton élő társadalmakban. A kurkuma természetes ízületvédő hatását a kurkumin nevű összetevőjének köszönheti, amely segít az ízületek épen tartásában illetve megakadályozza, hogy a már kopásnak indult porcok tovább károsodjanak.

Igaz ugyan, hogy az a mennyiség, amit fűszerként fogyasztunk, nem elég ahhoz, hogy a kurkuma természetes ízületvédő hatását kellőképpen ki tudja fejteni, de ma már számos olyan készítmény található, amely tartalmazza a gyógyuláshoz szükséges mennyiséget. Egyébként is vigyázzunk, mert ugyan igaz, hogy a kurkuma természetes ízületvédő, de emellett hasmenést, hányingert is okozhat, sőt, vérhígító és epehajtó hatására is felfigyeltek, ezért körültekintően kell fogyasztani. Azonban nemcsak ezzel a nővénnyel kapcsolatosan tapasztaljuk, hogy vannak olyan mellékhatásai is, amelyek kellemetlenséget okoznak, vagy egyenesen károsak az egészségre.

Például a köztudatban az él, hogy a hajnövesztő ricinusolaj használata nagymértékben hozzájárul a hajszálak táplálásához illetve jelentős szerepet játszik a ragyogásuk megőrzésében. Valójában a hajnövesztő ricinusolaj undecilénsavat tartalmaz, ami számos korpásodás ellen használt samponban megtalálható. Így inkább a korpásodó fejbőr tisztán tartásában vehetjük hasznát, de csak a száraz fejbőrre ajánlják, mivel sűrűsége miatt eléggé nehezen mosható ki a hajból és ezért még inkább zsírossá teheti a fejbőrt. A hajnövesztő ricinusolaj a ricinus nevű örökzöld növényből származik, amely Afrikában őshonos, de ma már hazánkban is termesztik főleg gyógyhatása miatt, de dísznövényként is. Bár a hajnövesztő ricinusolaj gyógyhatású, de a nővény magjában levő ricin nevű fehérje mérgező.

Gyerekek esetében egyetlen mag elfogyasztása is halálos lehet. Tehát, mint a legtöbb gyógyításra használt nővénynek vagy szernek ennek is lehetnek mellékhatásai, ugyanakkor egyes kivonatainak a használata, mint a hajnövesztő ricinusolaj, hozzájárulhat a hajunk ápolásához.

Vélemény, hozzászólás?