Szálkásítás vagy tömegnövelés? Érvek és ellenérvek

Hogy a szálkásításra vagy a tömegnövelésre kell-e összpontosítani, képezheti dilemma tárgyát, különösen akkor, ha valaki nem szakavatott testépítő. Mind a kettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és hogy mikor jön el a megfelelő idő egyikhez-másikhoz, az minden esetben egyéni mérlegelést igényel. Cikkünkben arra próbálunk rámutatni, hogy melyek azok a legfontosabb szempontok, amik alapján érdemes elindulni a szálkásítás vagy a tömegnövelés útján.

Mi a szálkásítás és mi a tömegnövelés? Tisztázzuk a fogalmakat!

A laikusoknak nem biztos, hogy egyértelmű a két fogalom közötti különbség, így érdemes az alapoktól kezdeni a fogalomtisztázást. Még mielőtt bármelyiket is elkezded, tervezd meg az étrendedet minőségi, magas tápértékkel rendelkező ételekből, amelyeket napi 4-5 étkezésre osztasz el. Kérj tanácsot a tapasztaltaktól, vagy akár profi szakembertől, akivel együtt megtervezhetitek a neked való edzésformát és étrendet. A szálkásítás abban játszik szerepet, hogy csökkentsd a testzsírarányodat, miközben megőrzöd az izomtömegedet. Ha Te is ezt a tábort erősíted, akkor  ilyen esetben inkább a szálkásítás lehet való neked.

A tömegnövelés más tészta. A folyamatban a minőségi táplálékból történő magas kalóriabevitel, és az intenzív edzések hatására nagyobb izomtömeg jön létre, ezzel a növekszik a testtömeg és – hatékony edzés révén – az izomerő is. Ha az edzés elmarad, de a kalóriabevitel ugyanannyi, szinte 100 százalék, hogy hízás következik be, és valószínűleg nem túl előnyös formában.

Hogyan kell szálkásítani, és hogyan kell tömegnövelni?

Ha szálkásítasz, az egyik legfontosabb, hogy kalóriadeficitet érj el, tehát több kalóriát használj fel, mint amennyit beviszel. Testmozgás terén a kardióedzéseket kell előtérbe helyezned, valamint nagy szerepet kell kapniuk a magas ismétlésszámú, kis súlyokkal történő erősítő gyakorlatoknak. Ebben a szakaszban mérsékeltebben kell fogyasztanod a szénhidrátokat és a zsírokat is. A fehérjebevitelre fokozottan ügyelj az izomtömeg fenntartása érdekében.

A tömegnövelés esetében más a helyzet, csaknem épp az ellenkezője. Mivel ekkor a testnek elegendő energiára van szüksége a gyarapodáshoz, a magas kalóriabevitel – a minőségi, magas tápértékkel rendelkező ételek fogyasztásakulcsfontosságú. Az edzést tekintve inkább a nagy súlyok kerülnek a fókuszba, alacsony ismétlésszámmal – ez serkenti ugyanis az izomnövekedést. A fehérjében, összetett szénhidrátokban és egészséges zsírokban gazdag étrend elengedhetetlen mindehhez, hiszen ez támogatja az izomtömeg gyarapodását, de segít megakadályozni a zsírraktározást. A rendszeres és minőségi pihenés egyik esetben sem elhanyagolható.

Hogyan ne vigyük túlzásba se a szálkásítást, se a tömegnövelést?

Ha valamit szenvedéllyel és a legnagyobb céltudatossággal csinálunk, előfordulhat, hogy átesünk a ló túloldalára, ami az itt felsorolt esetek egyikében sem egy felelős dolog. A szálkásítás alatt őrizd meg a jól beállított kalóriabevitelt, hiszen energiabevitel híján nem lesz erőd edzeni, de a szellemi teljesítményedre is rányomhatja a bélyegét, ha nem táplálkozol megfelelően. Tömegnövelés esetén arra kell a legnagyobb figyelmet fordítani, hogy ne feledkezz meg a kardióedzésekről, hiszen ezek hiányában könnyen indulhat meg a „zsírosodás”.

Az, hogy Te a szálkásításban vagy a tömegnövelésben vagy érintett, meghatározzák az egyéni preferenciáid és a testtípusod, az edzettségi szinted és a céljaid. Arra mindenképpen ügyelj, hogy egyiket se vidd egészségtelen módon túlzásba, és amennyire lehet, kerüld az egészségedre veszélyt jelentő kockázatokat. Ha kitartasz és felelősen edzel és eszel, meglesz az eredménye!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük